KÖNYVAJÁNLÓ: Wm. Paul Young A viskó
2019. április 24. írta: Hegyesi Molnár Éva

KÖNYVAJÁNLÓ: Wm. Paul Young A viskó

Megint csak nem egy könyvújdonsággal jelentkezem, de régóta szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, ami most sikerült, így írok róla pár szót nektek.

58857959_854461248239921_6639454844690104320_n.jpg

Ott kezdeném, hogy én nem vagyok egy vallást gyakorló ember, hiszek Istenben, de mindössze ennyi. Ezt azért kellett leszögeznem, mert A viskó egy olyan történet, melyben a főszereplő egy hitében megingott apa, aki kislánya elrablása után találkozhat Istennel, Jézussal és a Szent lélekkel. A történet röviden annyi, hogy Mack az 5 gyermekes családapának, egy családi kirándulás során elrabolják az 5 éves lányát. Kiderül, hogy egy gyermekrabló vitte el, akinek Missy (Mack lánya) már nem az első gyerek rablása. A kislányt végül nem találják meg a rendőrök, de a nyomozás során rábukkannak egy viskóra ahova az elrabló vitte a kislányt ahol nagy valószínűség szerint megölte.

Ezek után kezdődik a könyvben az Hit utazása, amikor évekkel a „Nagy szomorúság” után Mack levelet kap Istentől, hogy találkozzanak a viskóban. Mack sok kétséggel a fejében útnak indul és a viskóban valóban találkozik nem csak Istennel, hanem Jezussal és Sarayuval. A hétvégét a viskóban tölti Mack ahol mindent, amit szeretne megbeszélhet a Teremtővel, hisz az évek során sok kérdése akadt megválaszolatlanul, főként Missyvel kapcsolatban.

Sok, minket is foglalkoztató kérdést boncolgat a könyv, elég mélyenszántó és elgondolkodtató összességében. Számomra az első érdekes beszélgetés az volt, mikor Mack és a nő személyében megjelenő Isten arról beszél, hogy istent mindenki férfinak képzeli, úgy is hívjuk, hogy Atya, most pedig egy háziasszony szorgoskodásával jelenik meg előtte. isten válasza, hogy az emberek nevezték el Atyának, ami arra utalhat, hogy a mostani világunkból annyira nagy százalékban hiányzik az apa szerep, hogy az embereknek szüksége volt rá, hogy valaki betöltse ezt. Az anya mint gondoskodás, féltés, nevelés megtestesítője még mindig erősebb a Földön.

A másik részlet ami engem személy szerint nagyon megfogott, amikor arról beszélgetnek, hogy Isten meg tudta volna-e akadályozni Missy elrablását. Itt sokkal szerte ágazóbb kérdést boncolgatnak mint maga Missy elrablása, hisz a döntések és következményeik mivoltát szemlélik. Természetesen Isten meg tudta volna sok féle képpen akadályozni, ha nem teremti meg Mack-et, vagy Missyt, vagy az elrablóját. De ahogy a könyv írja: „Ha megszüntetném az emberek döntéseinek a következményét, akkor a szeretet lehetőségét is megsemmisíteném.”

Illetve Mack azt is szeretné megtudni, hogy Isten, hogy szeretheti azt az embert is aki elrabolta Missyt, illetve miért nem büntette meg ezért. Isten ahhoz hasonlítja, hogy neki a földön minden ember a gyermeke, egyik anya vagy apa sem tud a gyerekei közt választani, hogy melyiket szereti jobban vagy kevésbé, illetve ha az egyik rosszat tesz akkor őt onnantól kezdve nem szereti?

Anyaként ezt olvasni, sokkal másabb volt, mintha pár évvel ezelőtt már rá találtam volna erre a könyvre. Sokkal jobban át tudtam érezni az eseményeket, és a könyvben található páldákat, de mégis a könyv egyik legnagyobb üzenete a megbocsájtás. Isten is arra kéri Macket, hogy bocsásson meg  a lánya elrablójának. Ami nem azt jelenti, hogy nem fog rá haragudni, vagy ha találkoznának, akkor úgy kellene viselkednie, mint aki semmit nem ártott neki, de a Mackben lévő düh csak saját magának árt. Az elrablója ebből nem érez semmit, vagy ha mégis, akkor csak büszkévé teszi, így elsősorban az emberen saját magán segít az, ha megbocsájt a másiknak, bármit is tett az az ember vele szemben.

Ezek, és még számtalan kérdés merül fel a könyvben, amit mi is esetleg többször megkérdeztünk volna már egy felsőbb hatalomtól. [SPOILER] A könyv vége tartogat egy csattanót számunkra (mint mindegyik jó könyv), miszerint Mack a viskóba vezető úton karambolozott egy másik autóval, ami után kómába esett, így meglehet, hogy ez az egész utazás Istennel csak a morfium és a baleset halucinációja volt.

Meglehetősen kívül állt ez a könyv a komfort zónámból, de nem bánom, hogy végig olvastam, még ha nem is volt egyszerű, de ajánlom mindenkinek, aki egy kis elmélkedésre vágyik vagy aki vallásosabb embernek mondja magát. Szerintem az ő nézeteiket is át tudja formálni egy-két kérdésben ez a könyv.

#olvassunkanyukak

A bejegyzés trackback címe:

https://mommyandpici.blog.hu/api/trackback/id/tr3814783442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása